Dålig investering?

Det som jag gillar bäst med 4020.se är att han är väldigt uppriktig med sina misstag och vad han lärt sig. Det finns andra ekonomibloggare (inga namn nämnda) som försöker framstå som übermensch och berättar om alla sina smarta affärer. Och seriöst…. det är aptråkigt att läsa sådana bloggar. Jag gäspar stort varje gång. Och det är inte av avundsjuka – utan för att jag VET att ingen är felfri. Jag gillar istället de som beskriver tankefällorna. Felen. Och samtidigt bjuder på sig själva. Jag har, som jag skrivit tidigare, investerat under ganska många år. Men det är först de senaste åren som jag skaffat en mer medveten strategi. Innan har det varit en blandning av förhoppningsbolag och köp vid kraftiga nedgångar som kännetecknat mina inköp. Idag tänker jag annorlunda. Mycket tack vare nyss nämnda 4020. Jag börjar med hjälp av honom, Lundaluppen och några andra inse vikten av att sätta objektiva kriterier så att man inte lurar sig själv. Men jag gör naturligtvis fel ändå. Jag tipsade själv om Tretti.se för ett tag sedan och deras direktavkastning på 5,85 %. Det lät ju schysst för ett bolag som växer så det knakar. Vad jag upptäckte efter köpet var att de delade ut 100% av vinsten förra året. Och att utdelningspolicyn är högst osäker. Det kan alltså innebära att mina ”förhoppnings 5,85%” är bye bye. Nästa år kanske Tretti ska gå in på en ny marknad och väljer att investera hela vinsten istället för att dela ut. Och den här faktan var ju verkligen inte svårt att kolla upp…. känner lite att jag står med dumstruten (eller varför inte dumröven). Nåväl, jag tänker inte sälja iallafall. Jag har köpt grejer på Tretti och jag gillar dem och tror på deras affärsidé. Men jag kommer sätta upp tydligare kriterier för nästa inköp. Att göra fel är nog en del i lärandet, eller vad säger ni?

Annonser
Det här inlägget postades i Tretti. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Dålig investering?

  1. Jag kan inte annat än hålla med. Misstag gör alla och det är okej. Men att inte lära sig något av sina misstag är i sig ett misstag. En stor portion ödmjukhet är inte fel det heller när man ska berätta för andra hur man ser på saker och ting.

    Det kan ju faktiskt vara så att man har fel eller att någon har en bättre idé om hur saker och ting förhåller sig. Således – bra reflektion om ekonomibloggar och aktiebloggar.
    mvh / Håkan

  2. defensiven.com skriver:

    Absolut, vi gör alla misstag! Jag gjorde många nybörjarmisstag. Köpte t.ex. smallcap-bolaget Studsvik på basis av dess branschtillhörighet (kärnkraftsavfall). Jag gjorde ingen egen analys utan litade på andras åsikter. Bland annat var jag på en föreläsning där en person från styrelsen höll låda om bolagets förträfflighet. Det jag inte tog reda på var att bolaget hade upprepade förlustår och en rätt dyr värdering. Ledningen hamnade sedermera inför domstol för insiderbrott…

    Idag gör jag färre misstag.. främst för att jag är feg:) Innevarande år har jag dock förändrat min syn på en del bolag samt på aktiefonder i stort vilket gjort att jag sålt av en del. Förhoppningsvis är min investerarstil mer ”mogen” nu så jag slipper försäljningar (courtage och skatt).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s